Hoeveel inhoud moet mijn urn hebben?

Als je alle as van 1 persoon in 1 urn wilt doen, heb je een urn tussen de 2,5 en 3,5 liter nodig. Wil je weten hoe groot je urn moet zijn, maak de asbus dan open en meet de hoogte tot waar de bus gevuld is. Vermenigvuldig dit met de breedte en de diepte, dan heb je de inhoud. Ik kan dit ook voor je doen. Je kunt ook contact opnemen met het uitvaartcentrum, zij kunnen ook de inhoud voor je bepalen.

Mijn urnen zijn op de eerste plaats bedoeld als kunstwerk. Dat is voor mij het belangrijkste: een urn creëren die schoonheid uitstraalt en een hommage is aan het leven van de overleden dierbare. Het bijzondere hout is voor mij het uitgangspunt. Tijdens het creatieve proces laat ik mij leiden door wat ik zie in het hout. De grootte van de urn is daarbij ondergeschikt. Ik ben tevreden als ik de schoonheid van het hout zo goed mogelijk tot bloei heb laten komen.
Mijn ervaring is dat de as vaak gesplitst wordt en in meerdere urnen wordt bewaard of gedeeltelijk wordt uitgestrooid. Maar natuurlijk is het ook mogelijk een urn te creëren die alle as bevat of zelfs van 2 personen kan bevatten.

 

Hoe groot moet de urn voor mijn huisdier zijn?

Tot 1 kilo 0.15 liter, 150 gram
Van 1 t/m 12 kg 0.5 liter (500 gr.)
Van 13 t/m 25 kg 1 liter (1.000 gr.)
Van 26 t/m 36 kg 1.5 liter (1.500 gr.)
Van 37 t/m 50 kg 2 liter (2.000 gr.)
Van 51 t/m 75 kg 3 liter (3.000 gr.)

 

Hoe sluit ik de urn?

Ik heb geen schroefdraad in mijn urnen omdat dat problemen op kan leveren als de urn reageert op de vochtigheid in huis. Daarom maak ik een eenvoudige dop. Je kan hem eenvoudig op de urn plaatsen of permanent dichtmaken door een kleine hoeveelheid secondelijm te gebruiken. Als je een kleine hoeveelheid gebruikt, kun je in de toekomst de dop er ook nog weer afhalen als je besluit de as uit te willen strooien.

 

Hoe kan ik het beste mijn urn vullen of kan ik dat laten doen?

Ik vul regelmatig urnen voor mijn klanten. Dat is een gratis service. Je kunt ervoor kiezen erbij te zijn, je kunt ook even een wandeling maken terwijl ik de urn vul. Dit kost ongeveer een kwartier. Je kunt het ook aan het uitvaartcentrum vragen, zij doen het ook vaak als service.
Wil je het toch zelf doen? Plaats dan eerst een plastic zak in de urn. Dit is nodig om klontvorming te voorkomen. De houten urn ademt namelijk, en kan dus vocht doorlaten. Mocht je de as later toch uit willen strooien dan zou je wellicht de urn stuk moeten maken als je geen plastic zak gebruikt.
Neem een trechter en schep de as voorzichtig in de urn. Ik maak meestal een kleine opening vanwege de elegantie. Als je liever een grote opening in de urn hebt, kun je altijd contact opnemen voor een urn op maat.

 

Ik heb een probleem met mijn urn, wat moet ik doen?

Als je problemen hebt met de urn, neem dan alsjeblieft contact met mij op. Ik kan je advies geven wat je moet doen. Of als het een serieus probleem is, kan je de urn naar mij opsturen. Ga alsjeblieft niet zelf aan de slag met de urn! Ik heb tot nu toe nog nooit een probleem gehad dat ik niet kon oplossen.

 

Welk onderhoud heeft de urn nodig?

Mijn urnen zijn duurzame producten. Ik gebruik verschillende afwerkingsmethodes, zoals was en lak. Dat hangt af van het ontwerp van de urn. De was is niet waterbestendig, gebruik dan alleen een droge doek om hem schoon te maken. Als ik de urn gelakt heb, kun je de urn met een vochtige doek reinigen. Mijn urnen zijn niet geschikt voor buiten. Zet de urn ook niet in direct zonlicht of dichtbij een hittebron. Als je hem wil laten glanzen, poets hem dan. Als was de afwerkingslaag is, kun je eventueel wat meubelwas gebruiken om hem extra te laten glanzen.

 

Urn op maat

Er zijn heel veel mogelijkheden. Je kan de vorm bepalen en de houtsoort. Als het hout natuurlijke uitsparingen heeft kun je de kleur van de vulling bepalen. Of je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vulling met zilver, goud of koper. Het is ook mogelijk om een bepaald object of edelsteen te integreren mits het schuurbaar is (maximale hardheid 6). Ik kan ook een standaard voor de urn maken met een inscriptie. Je kan kiezen voor gecarved of gebrand (d.m.v. pyrografie). Neem contact op voor meer informatie.